PRIMARY SOURCES

ON COPYRIGHT

(1450-1900)

Regulations of the Association for the Book trade, Amsterdam (1868)

Source: Bijzondere Collecties, Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, Bibliotheek van het Boekenvak, archief KVB, inv. nr. KVB A 182

Citation:
Regulations of the Association for the Book trade, Amsterdam (1868), Primary Sources on Copyright (1450-1900), eds L. Bently & M. Kretschmer, www.copyrighthistory.org

Back | Record | Images | No Commentaries
Translation only | Transcription only | Show all | Bundled images as pdf

26 transcripted pages

Chapter 1 Page 1


Reglement

voor de

VEREENIGING,

TER BEVORDERING

VAN DE

BELANGEN DES BOEKHANDELS.

1 Januari 1868.



Chapter 1 Page 2


HOOFDSTUK I.

Doel, Inrichting en Middelen.

ARTIKEL 1.

Het doel der Vereeniging is: de bevordering van de belangen des Boekhandels in het algemeen, volgens de beginselen van recht, goede trouw en welbegrepen handelsvrijheid.

ART. 2.

De Vereeniging is samengesteld uit:
Gewone leden, en
Eereleden.
De gewone leden kiezen uit hun midden:
de Leden van het Bestuur en de Provinciale Correspondenten.

ART. 3.

De zetel van het Bestuur is te Amsterdam gevestigd.



Chapter 1 Page 3


2 DOEL, INRICHTING EN MIDDELEN.


Het vereenigingsjaar loopt van Augustus tot Augustus.
Eene gewone Algemeene Vergadering sluit het vereenigingsjaar.

ART. 4.

De geldmiddelen bestaan uit:
de kapitalen der Vereeniging en de daaruit voortvloeiende renten;
de inkomsten, voortvloeiende uit de bepalingen van dit Reglement;
de kapitalen en renten der verschillende kassen onder haar beheer.

ART. 5.

Aan de Vereeniging is verbonden een ondersteuningsfonds voor weduwen en nagelaten minderjarige kinderen van Leden der Vereeniging.
Dit fonds wordt beheerd volgens afzonderlijk reglement, (hierachter gevoegd als Bijlage A).

HOOFDSTUK II.
Van de Leden, hunne rechten en verplichtingen.

(Gewone Leden.)

ART. 6.

Als Gewone Leden der Vereeniging kunnen aangenomen



Chapter 1 Page 4


GEWONE LEDEN 3


worden, zij, die den boekhandel of daaraan verwante vakken in Nederland of Nederlandsche kolonien uitoefenen, mits zij in die vakken minstens twee jaren gevestigd, of gedurende vier jaren daarin opgeleid zijn.
Deelgenooten en opvolgers in eene handelszaak, waarvan een der leden Lid der Vereeniging is, of de vorige eigenaar Lid was, kunnen bij hun optreden in den handel tot Leden worden voorgesteld.
Bij overlijden van een Gewoon Lid kan zijne weduwe voor hare firma het lidmaatschap aanhouden, zoolang de zaken van den overleden echtgenoot door haar worden voortgezet.

ART. 7.

Aanvragen om tot gewoon lid voorgesteld te worden, moeten schriftelijk, rechtstreeks of door tusschenkomst van den Provincialen Correspondent, aan het Bestuur gericht worden, tijdig genoeg om den naam van den Candidaat op de punten van deliberatie voor de Algemeene Vergadering te plaatsen, en naar zijne bevoegdheid volgens art. 6, onderzoek te doen.

ART. 8.

De aanneming geschiedt op eene Algemeene Vergadering, met twee derden der stemmen. De nieuw aangenomen leden hebben op die vergadering toegang.



Chapter 1 Page 5


4 GEWONE LEDEN


ART. 9.

De Leden hebben, bij verkorting hunner rechten of aanranding van hun kopijrecht, de bevoegdheid de hulp der Vereeniging in te roepen, zoodra zij twee jaren het lidmaatschap hebben bezeten.
Een opvolger in eene handelszaak, waarvan de eigenaar Lid der Vereeniging is, kan, na als Lid te zijn aangenomen, (met inachtneming der bepalingen van Art. 7, 8 en 13) terstond de aanspraak der firma, waarin hij is opgetreden, doen gelden.
In zaken, welke geene onkosten voor de Vereeniging vereischen, kan door ieder Lid dadelijk hare ondersteuning gevorderd worden.
Geschillen omtrent werken, bij twee of meer boekhandelaars te zamen uitgegeven, van welke slechts een Lid is, kunnen niet anders dan voor het aandeel van dat Lid worden aangenomen.

ART. 10.

Wanneer tusschen Leden onderling, of tusschen Leden en Boekhandelaars niet tot de Vereeniging behoorende, geschillen ontstaan wegens recht van kopij, kunnen de Leden hiervan kennis geven aan den Correspondent hunner Provincie, of, wanneer er omstandigheden bestaan welke dit beletten, onmiddellijk aan het Bestuur.



Chapter 1 Page 6


GEWONE LEDEN 5


ART. 11.

De Leden hebben het recht, bij faillissement of oproeping van Crediteuren van Boek-, Plaat- of Muziekhandelaars, in Nederland woonachtig, hunne belangen bij geregistreerde procuratie (zie Bijlage B.) aan Provinciale Correspondenten op te dragen.
De kosten hieraan verbonden, worden naar evenredigheid aan de belanghebbenden in rekening gebracht.

ART. 12.

De Leden verbinden zich tot het nauwgezet naleven van dit reglement en in het bijzonder tot de volgende overeenkomst:
Par. 1. Onder de zoogenaamde Kerk- en Schoolboeken, na 25 Januari 1817 voor het eerst uitgegeven, worden alleen zoodanige tot kerkelijk gebruik en voor het onderwijs bestemde kopijen als gemeen eigendom beschouwd, waarvan geen bepaald eigenaar kan bestaan of aangewezen worden.

Par. 2. Het uitsluitend regt ter vertaling van eenig buitenlandsch werk, uit het oorspronkelijke, of uit eene vertaling in eene andere vreemde taal, wordt (behoudens de na te melden uitzonderingen) door de Leden erkend en ge-eerbiedigd als wettig verkregen door hem, die het eerst den titel met het eerste en laatste vel van zoodanig werk, in een aangeteekenden brief per post, en binnen



Chapter 1 Page 7


6 OVEREENKOMST OMTRENT


acht dagen daarna, het overige gedeelte van het werk, benevens het recu, door het postkantoor voor den aangeteekenden brief afgegeven, en een bedrag van f 3.- ten behoeve eener afzonderlijke vertalingskas, franco doet toekomen aan eene door de Vereeniging te Amsterdam gevestigde Commissie tot regeling van het vertalingsrecht.
Deze bijdrage wordt echter terugbetaald aan hem, die bij gelijktijdige inzending of om andere redenen het recht niet heeft verworven.
Par. 3. De Commissie tot regeling van het vertalingsrecht bestaat uit drie Leden, te Amsterdam woonachtig; zij worden gekozen voor den tijd van drie jaren op eene gewone Algemeene Vergadering, op voordracht van het Bestuur, bij voorkeur uit hen, die het uitgeven niet tot hun hoofdvak maken, en zijn dadelijk herkiesbaar.
Par. 4. De Commissie houdt aanteekening van den datum van het door het postkantoor afgegeven recu, van den juisten titel van het ingezonden werk, en van den naam des inzenders, die, gelijktijdig met de inzending, aan haar moet worden opgegeven, en deelt een en ander mede in het officieele orgaan der Vereeniging.
Zij zendt de bij haar ontvangen werken, binnen twee dagen na de ontvangst, aan den inzender terug met een door een der leden geteekend bewijs van ontvangst, vermeldende den titel van het werk, den naam des inzenders en den datum der aanteekening. Zij heeft alleen



Chapter 1 Page 8


KOPIJ- EN VERTALINGSRECHT. 7


dan het regt het ingezondene langer onder hare berusting te houden, wanneer zij het noodig acht zich van de identiteit te vergewissen.
Wanneer een der Leden van deze Commissie zelve een werk heeft laten aanteekenen, is hij verplicht dit in te zenden bij een zijner Medeleden.
Par. 5. Van een werk, dat uit meer dan een deel of aflevering bestaat, is de aanteekening en inzending van het eerste deel of der eerste aflevering voldoende.
Par. 6. Het staat aan de Leden vrij, van een werk, dat men ter vertaling wenscht aan te kondigen, in een aangeteekenden brief alleen den titel te verzenden, indien op denzelfden dag, dien de datum van het recu van den aangeteekenden brief aanwijst, het geheele werk, deel of aflevering, waartoe de aldus gezonden titel behoort, in handen der Commissie tot regeling van het vertalingsrecht wordt gesteld.
Par. 7. Boekhandelaren, niet tot de Vereeniging behoorende, kunnen, even als de Leden, gebruik maken van de in dit Artikel omschreven regeling van het vertalingsrecht, zoolang zij de rechten der Leden wederkeerig erkennen.
Par. 8. Binnen twaalf maanden na de aanteekening, met inbegrip van den datum, is hij, die het vertalingsrecht verkregen heeft en nog niet tot de uitgave der vertaling is overgegaan, verplicht zes afgedrukte vellen daarvan aan de bovengenoemde Commissie in te zenden, die de



Chapter 1 Page 9


8 OVEREENKOMST OMTRENT


ontvangst in het officieele orgaan der Vereeniging aankondigt. Indien binnen genoemden termijn de uitgave of de inzending van de zes vellen niet plaats vindt, is het verkregen recht vervallen.
Par. 9. Indien hetzelfde werk door twee of meer Boekhandelaars gelijktijdig wordt aangeteekend en ingezonden, en het niet gelukt eene minnelijke schikking te treffen, beslist het lot aan wien van hen het recht moet worden toegekend. Die loting geschiedt door het Bestuur in tegenwoordigheid van getuigen, door de partijen benoemd uit de te Amsterdam wonende Leden.
Par. 10. Aan de vorenstaande bepalingen betreffende het vertalingsrecht zijn niet onderworpen:
a. Werken in versmaat.
b. Geschriften in het oorspronkelijke niet meer dan 3 vellen druks of 48 bladzijden beslaande, waarbij tot maatstaf moet genomen worden het vel druks van 16 bladzijden met 36 regels.
c. Platen en kaarten, ook als boekwerken of atlassen uitgegeven.
d. Werken, waarvan de eerste druk in het oorspronkelijke 10 jaren geleden is uitgegeven, en voor zooverre hierop een verkregen vertalingsrecht niet nog van kracht is.
Par. 11. Het recht van vertaling, op voorschreven wijze verkregen, bevat tevens het uitsluitend recht op de vertaling van hetzelfde werk uit alle andere talen, waarin het mocht zijn of worden overgebracht.



Chapter 1 Page 10


KOPIJ- EN VERTALINGSRECHT. 9


Par. 12. Van werken, in het oorspronkelijke onder een collectieven titel uitgegeven, wordt het uitsluitend vertalingsrecht alleen verleend op stukken, die in het aangeteekende gedeelte zelf voorkomen. Bij de inzending moet de speciale titel van die stukken worden opgeven aan de Commissie, met bijvoeging voor ieder stuk van het in Par. 2 gevorderde bedrag.
Het uitgeven eener vertaling van die stukken kan echter nimmer de uitgaaf eener vertaling der complete werken van een overleden schrijver beletten.
Par. 13. Het uitsluitend vertalingsrecht vervalt bij werken, waarvan de uitgave begonnen, doch gedurende twee jaren is gestaakt. Het vervalt ook voor die werken, waarvan reeds zes afgedrukte vellen zijn vertoond, maar twee jaren daarna, de uitgave niet is aangevangen.
Par. 14. Het verkregen vertalingsrecht, blijft -- onverminderd het bij Art. 2 der Wet van 25 Januari 1817 vastgestelde kopijrecht van vertalingen -- bestaan gedurende den tijd van drie jaren, te rekenen van ultimo December des jaars, waarop het laatst verschenen gedeelte der vertaling is uitgegeven (behoudens de bepaling van Par. 13), en geldt op alle in dit tijdsverloop verschijnende herdrukken van het oorspronkelijke werk, onverschillig of die gelijk aan de eerste uitgave dan omgewerkt het licht zien. Na dien tijd is het uitsluitend recht van vertaling vervallen.
Par. 15. De uitgave eener andere vertaling van zoodanig



Chapter 1 Page 11


10 OVEREENKOMST OMTRENT


werk staat, binnen den bovengemelden tijd, aan geen der Leden vrij. Bij overtreding dezer bepaling wordt, indien het Bestuur geen minnelijke schikking tot stand brengen kan, door den uitgever der onrechtmatige vertaling aan hem, die het recht daartoe als boven heeft verkregen, eene schadevergoeding uitgekeerd.
Het bedrag der schadevergoeding wordt bepaald op eene Algemeene Vergadering, na gemotiveerde voordracht van het Bestuur; daarbij wordt acht geslagen zoowel op de waarde der kopij, als op de vermoedelijke goede of kwade trouw bij de uitgave der onrechtmatige vertaling.
Het Bestuur moet tevens mededeeling doen van den eisch der verongelijkte partij en van de motieven, door deze daarbij gevoegd.
De Vergadering beslist tusschen de voordracht van het Bestuur en den eisch der benadeelde partij; de betrokken Leden zijn verplicht, zich aan die beslissing te onderwerpen.
Par. 16. De invordering der schadevergoeding wordt, bij weigering der voldoening, door het Bestuur onmiddellijk voor den bevoegden rechter gebracht.
Par. 17. De Leden verbinden zich te goeder trouw, het debiet van eene onrechtmatige uitgave op geenerlei wijze te bevorderen.
Par. 18. De Commissie tot regeling van het vertalingsrecht heeft het dagelijks bestier over de gelden, die volgens Par. 2 worden ontvangen. Zoodra deze, na aftrek der on-



Chapter 1 Page 12


KOPIJ- EN VERTALINGSRECHT. 11


kosten, f 200.- bedragen, worden zij gestort in de Vertalingskas, beheerd door den Penningmeester der Vereeniging.
De Commissie doet jaarlijks aan de Algemeene Vergadering verslag van hare werkzaamheden en haar bestier.

ART. 13.

De gewone Leden betalen f 6.- entree en eene jaarlijkse contributie van f 10.-.

ART. 14.

Een gewone Algemeene Vergadering kan de Leden, die niet voldoen aan de bepalingen der beide voorgaande Artikelen, van hun lidmaatschap vervallen verklaren.
Faillietverklaring bij rechterlijk vonnis ontslaat feitelijk van het lidmaatschap.
Het lidmaatschap eindigt, bij opzegging, niet dan met de sluiting van het Vereenigingsjaar.
Die opzegging moet geschieden uiterlijk 1 Augustus, per aangeteekenden brief aan de Secretaris.
Het verlies van lidmaatschap, om welke reden ook, ontslaat niet van de verplichtingen, welke, ingevolge de bepalingen van Art. 12, uit de aldaar vermelde overeenkomst, reeds gedurende het lidmaatschap zijn ontstaan.



Chapter 1 Page 13


12 EERELEDEN


(Eereleden.)

ART. 15.

Het Eerelidmaatschap kan, op voordracht van het Bestuur, worden opgedragen:
aan Leden, die den Boekhandel verlaten;
aan personen, die, hoewel geen Boekhandelaars zijnde, zich omtrent den Boekhandel of de Vereeniging verdienstelijk hebben gemaakt.

ART. 16.

De benoeming van Eereleden geschiedt op eene Algemeene Vergadering. Verlangen minstens drie Leden ballotage alsdan beslist de Vergadering.

ART. 17.

De Eerleden zijn van entree, contributie en alle betalingen of bijdragen vrijgesteld.
Op de Algemeene Vergadering hebben zij recht tot deelneming aan discussie, niet tot stemming.

ART. 18.

Een Eerelid, dat in den Boekhandel terugkeert, deelt daardoor in de rechten en verplichtingen der Gewone Leden, maar blijft ontheven van de betaling van contributie.



Chapter 1 Page 14


EERELEDEN 13


ART. 19.

Alle Leden ontvangen gratis een exemplaar van het officieel orgaan der Vereenging en van hare officieele stukken.

HOOFDSTUK III.
Van de Provinciale Correspondenten.

ART. 20.

Er zijn 10 Provinciale Correspondenten, als: 1 voor Friesland, 1 voor Groningen, 1 voor Drenthe en Overijssel, 1 voor Gelderland, 1 voor Utrecht, 1 voor Noord-Holland, 2 voor Zuid-Holland, 1 voor Zeeland, 1 voor Noord-Brabant en Limburg.
Voor Zuid-Holland moet een der Provinciale Correspondenten te 's Gravenhage gevestigd zijn.
Zoodra in dezelfde plaats waar een Provinciale Correspondent gevestigd is, een Lid des Bestuurs woont, draagt de eerste zijne betrekking aan den laatste over.

ART. 21.

De Provinciale Correspondenten worden op de Algemeene Vergadering benoemd uit de Gewone Leden, voor den tijd van drie jaren. De aftredenden zijn niet dadelijk herkiesbaar, maar verplicht bij tusschentijdsche vacature



Chapter 1 Page 15


14 PROVINCIALE CORRESPONDENTEN.


weder als Provinciale Correspondenten op te treden tot de eerstvolgende Algemeene Vergadering.
De betrekking van Provinciale Correspondent kan, zonder toestemming der Algemeene Vergadering, niet worden nedergelegd dan op boete van f 10.-, ten voordele van de kas der Vereeniging.

ART. 22.

Aan de Provinciale Correspondenten is in hun ressort opgedragen:
het aanwinnen van nieuwe Leden voor de Vereeniging;
het in ontvangst nemen en overdragen aan het Bestuur van alle bij hen ingezonden voorstellen;
het verleenen van verlangde hulp aan het Bestuur;
het, zoo mogelijk, in der minne afdoen van kleine geschillen;
het behartigen van de belangen der Leden bij faillissement, volgens Artt. 11 en 23.

ART. 23.

Bij faillissement of oproeping van Crediteuren, of in andere dergelijke gevallen, zijn de Provinciale Correspondenten verplicht, uit naam der Leden die van Art. 11 gebruik maken, in persoon of bij gemachtigden de eerste en desnoods de volgende comparitien bij te wonen, den staat van zaken op te nemen, voorwaarden van schikking



Chapter 1 Page 16


PROVINCIALE CORRESPONDENTEN. 15


vast te stellen of aan te nemen, en verder werkzaam te blijven tot aan de liquidatie des boedels.

ART. 24.

De Provinciale Correspondenten ontvangen, voor het bijwonen der Algemeene Vergadering, vergoeding van reis- en verblijfkosten, volgens berekening, hierachter als Bijlage C. opgenomen.

HOOFDSTUK IV.
Van het Bestuur.

ART. 25.

Het Bestuur der Vereeniging bestaat uit zeven Leden, waarvan vier te Amsterdam gevestigd zijn.

ART. 26.

De te Amsterdam gevestigde Bestuursleden zijn belast met het dagelijksch bestuur der zaken.

ART. 27.

Zij, die elkander bestaan in den eersten of tweeden graag van bloedverwantschap of zwagerschap, mogen in het Bestuur niet te gelijk zitting hebben.

ART. 28.

De Leden van het Bestuur worden op de Algemeene



Chapter 1 Page 17


16 BESTUUR.


Vergadering uit de Gewone Leden benoemd, voor den tijd van drie jaren. De aftredenden zijn niet dadelijk herkiesbaar, maar verplicht bij tusschentijdsche vacature weder als Bestuurders op te treden tot de eerstvolgende Algemeene Vergadering.
De betrekking van Bestuurder kan, zonder toestemming der Algemeene Vergadering, niet worden nedergelegd, dan op boete van f 25.-, ten voordele van de kas der Vereeniging.

ART. 29.

Het Bestuur regelt onderling de betrekkingen van President, Vice-President en Secretaris. De Penningmeester wordt door de Algemeene Vergadering bij stemming aangewezen.

ART. 30.

Het Bestuur vertegenwoordigt de Vereeniging, zoo in als buiten rechten, en waakt voor hare belangen.
Het is meer in 't bijzonder belast met:
de handhaving van dit Reglement;
de uitvoering van de besluiten der Algemeene Vergaderingen;
de beslechting, zoo mogelijk, van geschillen wegens kopijrecht.
Het stelt zich in betrekking met de Landsregeering



Chapter 1 Page 18


BESTUUR. 17


of andere Besturen, waar het algemeen belang van den Boekhandel of der Vereeniging dit vereischt.

ART. 31.

Wanneer het Bestuur geene schikking tot stand kan brengen en van oordeel is, dat tot een rechtsgeding moet worden overgegaan, zal het, alvorens daartoe te besluiten, de bepaling van Art. 41 behooren in acht te nemen. In zaken echter, welke spoed vereischen, blijft aan het Bestuur overgelaten, het noodige tot rechterlijke vervolging voor te bereiden, adviezen in te winnen, enz. en in de daardoor veroorzaakte kosten uit de kas der Vereeniging te voorzien.

ART. 32.

Het Bestuur heeft de beschikking over de kapitalen en inkomsten der Vereeniging. Hieruit worden goedgedaan alle uitgaven, uit de bepalingen van dit Reglement of de besluiten der Algemeene Vergadering voortvloeiende, de onkosten der Algemeene en Bestuurs-Vergaderingen, de reis- en verblijfkosten van het Bestuur en der Provinciale Correspondenten, drukloonen, briefporten en alle uitgaven voor het dagelijksch beheer.

ART. 33.

Bij het tegemoet zien van grootere uitgaven dan de kapitalen en inkomsten der Vereeniging kunnen bestrij-



Chapter 1 Page 19


18 BESTUUR.


den, en die het gevolg zijn van rechtsgedingen, met toestemming der Algemeene Vergadering gevoerd, of van handelingen door haar goedgekeurd, is het Bestuur gemachtigd het tekort over de Leden dadelijk om te slaan en van hen in te vorderen, behoudens rekening en verantwoording ter Algemeene Vergadering.

ART. 34.

De President houdt toezicht over de algemeene werkzaamheden, regelt en leidt de Bestuurs- en Algemeene Vergaderingen, onderteekent met den Secretaris de verschillende stukken, van het Bestuur uitgaande, enz.
Bij ontstentenis wordt hij door den Vice-President vervangen.
De Secretaris houdt de notulen van de Algemeene en Bestuurs-Vergaderingen, stelt en verzendt alle stukken en brieven van het Bestuur uitgaande.
Wanneer tot het stellen het advies of de medewerking van een rechtsgeleerde wordt vereischt, heeft hij de bevoegdheid deze in te roepen.
De Penningmeester heeft het beheer over de geldmiddelen (behoudens de uitzondering uit Art. 5 voortvloeiende); hij doet geene betalingen, tenzij de rekeningen of declaratien door het Bestuur onderzocht en met de handteekening van den President bekrachtigd zijn. Jaarlijks geeft hij aan de Algemeene Vergadering rekening en verantwoording van zijn beheer.



Chapter 1 Page 20


BESTUUR. 19


ART. 35.

Alle beschikbare kapitalen der Vereeniging moeten, zoodra zij eene som van f 200.- te boven gaan, door den Penningmeester in Nederlandsche rentegevende Staatsfondsen worden belegd.

HOOFDSTUK V.
Van de Algemeene Vergaderingen.

ART. 36.

Jaarlijks, den tweeden Maandag in Augustus, wordt te Amsterdam eene Algemeene Vergadering der Vereeniging gehouden.
Indien de werkzaamheden niet op een dag worden afgedaan, wordt de Vergadering den volgenden dag voortgezet.

ART. 37.

Drie maanden voor het houden der Algemeene Vergadering noodigt het Bestuur de Leden uit, hunne voorstellen, binnen vier weken na de ontvangst dier uitnoodiging, in te zenden.
Deze voorstellen maken een deel uit van de punten van deliberatie.

ART. 38.

Het Bestuur geeft, ten minste eene maand te voren,



Chapter 1 Page 21


20 ALGEMEENE VERGADERINGEN.


aan de Leden kennis van den dag waarop, en het lokaal waar de Algemeene Vergadering zal worden gehouden. Bij de oproeping tot deze Vergadering wordt gevoegd een gedrukt Verslag van de handelingen des Bestuurs, gedurende het afgeloopen Vereenigingsjaar, en de punten van deliberatie voor die Vergadering.

ART. 39.

Het Bestuur heeft het recht buitengewone Algemeene Vergaderingen te beleggen; ook kan het omtrent alle zaken, waarbij het dit noodig acht, uitgenomen wijziging van het Reglement, de beslissing der Leden inroepen bij gemotiveerd voorstel per circulaire. In dit laatste geval beslist de gewone meerderheid der uitgebrachte stemmen.

ART. 40.

De Algemeene Vergadering beslist in het hoogste ressort over alle geschillen, ook over de toepassing van het Reglement der Vereeniging.

ART. 41.

De goedkeuring der Algemeene Vergadering is noodig tot het voeren van processen.

ART. 42.

In zaken, welke een nauwgezet onderzoek of gemoti-



Chapter 1 Page 22


ALGEMEENE VERGADERINGEN. 21


veerd advies vorderen, kunnen Commissien benoemd worden.
De Commissien bestaan uit drie tot vijf Leden. Het Lid der Vereeniging, op wiens voorstel eene Commissie van onderzoek benoemd wordt, is gehouden deel dier Commissie uit te maken.
Indien een voorstel van meer dan een Lid uitgaat, wijzen de Voorstellers aan, wie van hen als Lid der Commissie zal optreden.
De Leden dier Commissien worden uit een dubbeltal, door het Bestuur opgemaakt, benoemd, en de tijd voor het inleveren van haar Verslag bij de benoeming bepaald.
Permanente Commissien, uitgenomen de Commissie tot regeling van het vertalingsrecht, zenden jaarlijks, voor 1 Juni, hare verslagen of mededeelingen aan den Secretaris der Vereeniging, die ze opneemt in het Verslag van de handelingen des Bestuurs.
Voor de Leden van Commissien, woonachtig buiten de plaats waarheen de lastgeving hen roept, geldt het tarief van reis- en verblijfkosten in Art. 24 bedoeld.

ART. 43.

De gewone Leden, die niet ter Vergadering tegenwoordig zijn, hebben het recht een hunner medeleden, geen Bestuurslid of Provinciale Correspondent, schriftelijk volmacht te geven, hunne stem uit te brengen. Deze volmachten moeten voor het openen der Vergadering aan den Secretaris worden ingeleverd.



Chapter 1 Page 23


22 ALGEMEENE VERGADERINGEN.


Niemand kan meer dan twee zijner medeleden vertegenwoordigen.

ART. 44.

Het verslag der Vergadering wordt, met de daarbij behoordende bijlagen, zoo spoedig mogelijk gedrukt en aan de leden gezonden.
De besluiten, op Algemeene Vergaderingen genomen, worden binnen veertien dagen door het Bestuur in het officieele orgaan der Vereeniging ter kennis van de leden gebracht. Zij hebben van het tijdstip dezer afkondiging kracht van wet, tenzij daaromtrent anders mocht zijn bepaald.

(Bepalingen van Orde.)

ART. 45.

Bij de werkzaamheden der gewone Algemeene Vergadering wordt de onderstaande regeling in acht genomen:
1. Opening der Vergadering.
2. Benoeming (door den President) eener Commissie van drie leden, tot het opnemen der stemmen.
3. Voordracht van Honoraire Leden door het Bestuur.
4. Ballotage over Candidaten tot het Lidmaatschap.
5. Binnenleiding der nieuw aangenomen Leden.
6. Mededeeling van ingekomen stukken.
7. Rekening en verantwoording over het afgeloopen Vereenigingsjaar door den Penningmeester, en benoeming



Chapter 1 Page 24


BEPALINGEN VAN ORDE. 23


eener Commissie van drie Leden tot onderzoek der Rekening.
8. Beraadslaging over het ingevolge art. 38 uitgebracht Verslag.
9. Benoeming van Bestuursleden.
10. Benoeming van Provinciale Correspondenten.
11. Verslagen van Commissien.
12. Behandeling der voorstellen, op de punten van deliberatie vermeld.
13. Behandeling der voorstellen, door het Bestuur of de Leden op de Vergadering gedaan, tenzij de meerderheid de verdaging verlangt.
14. Rapport der Commissie tot onderzoek der Rekening.
15. Sluiting der Vergadering.

ART. 46.

Voor het in discussie brengen van eenig voorstel, heeft de Voorsteller het recht tot nadere toelichting.
Alleen den Voorzitter, den Voorstellers en Rapporteurs van Commissien, is het vergund, zonder verlof der Vergadering, meer dan tweemaal over hetzelfde onderwerp het woord te voeren.

ART. 47.

De President heeft het recht de discussien te sluiten, wanneer hij oordeelt, dat een voorstel genoegzaam is toegelicht.



Chapter 1 Page 25


24 BEPALINGEN VAN ORDE.


Bij verschil hieromtrent met een of meer Leden, beslist de Vergadering.

ART. 48.

De stemming over Zaken geschiedt bij hoofdelijke omvraag, volgens de presentielijst. De gewone meerderheid beslist; bij staking der stemmen over een voorstel is het verworpen.

ART. 49.

De stemming over Personen geschiedt met besloten briefjes. De gewone meerderheid geldt bij iedere benoeming, behoudens de uitzondering in het volgend Art. Wordt op verschillende personen een gelijk getal stemmen uitgebracht, dan heeft er tusschen hen eene herstemming plaats.

ART. 50.

De benoeming van Bestuursleden geschiedt bij volstrekte meerderheid van stemmen. Wanneer bij eene eerste stemming niemand de volstrekte meerderheid heeft verkregen, wordt eene tweede stemming gehouden. Erlangt ook bij deze niemand het vereischte getal stemmen, dan wordt eene herstemming gehouden tusschen het tweetal, dat het laatst de meeste stemmen verkreeg.

ART. 51.

De gewone algemeene Vergadering wordt besloten met een gemeenschappelijken maaltijd.



Chapter 1 Page 26


25


SLOTBEPALINGEN.

ART. 52.

Verandering of uitbreiding van dit Reglement kan alleen geschieden bij besluit op eene Algemeene Vergadering, nadat het voorstel daartoe vooraf ter kennis van al de leden is gebracht.

ART. 53.

Met de invoering van dit Reglement zijn alle vroegere Reglementen der Vereeniging vervallen en buiten werking gesteld.

Aldus vastgesteld in de Buitengewone Algemeene Vergadering der Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels, gehouden te Amsterdam, den 16 October 1867, met bepaling, dat dit Reglement in werking treedt 1 Januari 1868.

W.H. KIRBERGER, President.
W.P. VAN STOCKUM, Vice-President.
J.C. LOMAN Jr., Secretaris.
J. NOORDENDORP, Penningmeester.
P.M. BAZENDIJK.
A.W. SYTHOFF.
J.H. GEBHARD.



Transcription by: Stef van Gompel

    


Copyright History resource developed in partnership with:


Our Partners


Copyright statement

You may copy and distribute the translations and commentaries in this resource, or parts of such translations and commentaries, in any medium, for non-commercial purposes as long as the authorship of the commentaries and translations is acknowledged, and you indicate the source as Bently & Kretschmer (eds), Primary Sources on Copyright (1450-1900) (www.copyrighthistory.org).

With the exception of commentaries that are available under a CC-BY licence (compliant with UKRI policy) you may not publish individual documents or parts of the database for any commercial purposes, including charging a fee for providing access to these documents via a network. This licence does not affect your statutory rights of fair dealing.

Although the original documents in this database are in the public domain, we are unable to grant you the right to reproduce or duplicate some of these documents in so far as the images or scans are protected by copyright or we have only been able to reproduce them here by giving contractual undertakings. For the status of any particular images, please consult the information relating to copyright in the bibliographic records.


Primary Sources on Copyright (1450-1900) is co-published by Faculty of Law, University of Cambridge, 10 West Road, Cambridge CB3 9DZ, UK and CREATe, School of Law, University of Glasgow, 10 The Square, Glasgow G12 8QQ, UK